Értékeld át a „gyengeségeidet”!

Tapasztaltad már te is azt, hogy egy stresszes, ideges ember mellett, te is hamar frusztrált és szétesett lettél, pedig azelőtt a nyugalom áradt belőled? Kaptál már életedben legalább egyszer valami hasonló megjegyzést, hogy: „már megint álmodozol, kezdj inkább magaddal valamit!”, vagy „ajjajj, már megint be van fordulva magába, elvesztettük egy időre!”, vagy „ne már! ennyire ráérsz, hogy már megint a virágokat szagolgatod?”, vagy valami további hasonlók. Ismerős ez neked is?

Ha te is kaptál már hasonló megjegyzéseket, akkor könnyen beleeshettél abba a csapdába, hogy elkezdted gyengébbnek, sérülékenyebbnek, kevesebbnek, hibásabbnak, stb. érezni magad a körülötted lévőknél.

És talán, ezek egyik következményeként, elkezdtél még nagyobb mértékben befelé fordulni és a biztonságos belső világodba visszamenekülni, ott élni inkább az életed. Kifelé pedig csak igen ritkán mutattad meg, ha egyáltalán megmutattad, hogy milyen is vagy valójában. Hogy érzel igazán, mi érdekel iagzán, mit gondolsz igazán. Inkább kialakítottál egy olyan életet, ami nagyjából megfelelt a külső elvárásoknak. És mivel ez így nem a te világod, nem a te életed igazán, ezért nem is tudtál kiteljesedni, hanem igyekeztél inkább a partvonalon, csendesen és szorgalmasan, ellavírozni.

Ezzel viszont csak azt érted el, hogy a kör még jobban bezárult körülötted. Hiszen mások, és te magad is, úgy értékelhetted ezt, hogy magadnak való, társaságban nem boldoguló, így azt inkább elkerülő ember vagy, kerülöd a konfliktust, és úgy általában a kiszámíthatatlanabb élethelyzeteket, elvagy a kis világodban, igyekszel nem sok vizet zavarni.

Mindezt leginkább azért, hogy magadat megvédd. Meg azért is, mert idővel te magad is azt gondoltad magadról, hogy valami probléma van veled, ezért inkább kerülöd azokat a helyzeteket és embereket, ahol mindez kiderülhet.

Több jóhírem is van ezzel kapcsolatban.

Egyrészt mára már egyre több és egyre hangosabb az a vélemény, hogy az érzékenyebb, mélyebb empátiával rendelkező emberek, nem hogy nem hibásak és gyengébbek, hanem éppen hogy egy olyan minőséget képviselnek embertársaik között, amivel építően kiegészítik és emelik az egész emberiség színvonalát és tudatszintjét.

Az átlagtól eltérő képességeik és adottságaik nem gyengeség vagy hátrány, hanem erő, amivel adhatnak és hozzájárulhatnak a világ fejlődéséhez.

Persze ehhez előbb eddigi felfogásukat önmagukról és a világról át kell értékelniük ahhoz, hogy másképp legyenek jelen, mint eddig. Hogy megtalálják a megfelelő helyüket a világban és ott bátran vállalni merjék és éljék önmagukat.

De most nem erről szeretnék bővebben írni. Ennek az írásnak a témája azonban szintén a jó hír kategóriába tartozik. Ha te is a fentiek táborába sorolod magad, akkor mindaz, amit eddig gyengeségnek hittél magadban, átértékelve, lehet, hogy éppen az életedet gazdagító minőség lesz belőle.

Olvass tovább, miben ismersz magadra? És van hozzá néhány ötletem is, hogy hogyan építhetnéd be mindezt a saját életedbe.

Indokolatlan és hirtelen hangulatváltozások = erős átérzések

Ha te is érzékenyebb vagy az átlagnál, akkor tapasztalhattad már azt, hogy mások erőteljesebb hangulata milyen „ragadósan” tud hatni rád. Lehet ez akár mély szomorúság, dühös feldúltság, de a felhőtlen és eksztatikus öröm is. Az a csavar benne, hogy nem is kell látványosnak lennie, ha a másik ezt éli meg éppen nagyon intenzíven, akár tudattalanul is önmagában, akkor te is azt veszed észre magadon, hogy „minden ok nélkül” egyszercsak teljesen fura érzelmi állapotba kerülsz. Mélyen át tudod érezni mások hangulatát, érzelmeit, energiáit.

Ez főleg magyarázat lehet azokra az esetekre, amikor te magad sem érted, hogy mi történt, hisz egyik pillanatról a másikra teljes érzelmi átváltozást tapasztalsz.

Ez így elég félelmetesnek hangzik, hiszen olyan mintha te csak az elszenvedője lennél ennek az adottságnak, hiszen nem tudod irányítani. Már ha egyáltalán észreveszed és tudatosítod, hogy mi is történik éppen.

Peddig ez egy áldás is egyben, ami lehetőséget ad neked arra, hogy együttérezz a másikkal, és ebben az együttérzésben segítsd őt felemelni, ha nehéz és lehúzó érzelemben van.

Vagy éppen együtt örülni vele, ha az adódik. Talán nem is tudja megfogalmazni, hogy mi történik vele, hiszen nem olyan jártas az érzelmi világban, mint esetleg te, aki saját érzékelésed alapján vezetni tudod őt. Akár úgy is, hogy saját középpontodba rendeződve, belső nyugalmadból és harmóniádból adsz. A másik embernek, vagy egy adott helyzetben, akár a közösség számára képviseled te ezt a nyugodt erőt.

Mert az energia áramlásban van. Mindig. Nem csak kapsz, hanem adni is tudsz. Persze, ehhez kellő tudatosság, önismeret és gyakorlás is szükséges.

TIPP a hétköznapokra: Kezd el tudatosan figyelni érzelmi hangulatváltozásaidat. Figyeld meg, mikor és mire és hogyan reagálsz túl vehemensen, vagy a megszokottól nagyon eltérő módon. Figyeld meg, hogy ki(k) van(nak) jelen, hogyan kerültél ebbe a helyzetbe, ebbe az állapotba. Sok esetben már ez is elég arra, hogy felismerd melyik érzelem, hangulat, energia a tiéd, és melyik az, amit nagy valószínűséggel átvettél másoktól.

A megfigyelésen túl pedig tudd, hogy mindig te döntesz, hogy mit kezdesz az energiáiddal. Például, hogy visszatérsz saját erőközpontodba és meghúzod a határaidat. És azt is megteheted, hogy ebből a középpontodból egy mindenki számára építő, emelő energiát képviselsz. Mert ahogy az előbb is írtam, az áramlás oda-vissza működtethető. Van az a bölcs mondás, amelyik valahogy így hangzik, hogy „add azt a világba, amit te is kapni szeretnél”.

Logikátlan és irracionális döntések = intuitív képesség használata

Ez természetesen adott esetben igaz. Itt most konkrétan arra gondolok, amikor mások számára megmagyarázhatatlanul cselekszel, döntesz, érzel. Azért, mert mélyen belül valami azt súgja neked. Akkor is, ha nincs rá racionális érv, vagy tudományos bizonyíték. És nincs is szükséged ezekre, mert az érzésed mindent visz. Annyira erős, vagy annyira visszatérő, vagy annyira felemelő, hogy nem tudod figyelmen kívül hagyni. És még jó, hogy nem is akarod…

Az intuíció használata hatalmas segítség abban, hogy felfogd és átlásd a dolgok mögöttes tartalmát, láthatatlan dinamikáját, érzékeld a kimondatlan dolgokat, megérts bonyolult érzelmi állapotokat, előre megláss még be nem következett fejleményeket. Belső bölcsességed a legjobb segítő, hogy eligazodj a sokszor túlbonyolított élethelyzetekben, társas kapcsolatokban.

TIPP a hétköznapokra: Amikor legközelebb egy helyzetben, vagy valaki(k) társaságában, meghallod magadban azt a belső hangot, vagy megérzed azt az érzést, amit tapasztalatból tudsz, hogy az egy jelzés önmagad számára önmagadtól, akkor véletlenül se hessegesd el, hanem kezdj el egyre tudatosabban figyelni rá. Még ha először, nem is fogod tudni teljes mértékben értelmezni vagy követni, amire szerinted meghív, akkor is, nyitottan és kíváncsisággal elkezdheted felfedezni és még jobban megisemerni, hogy neked hogyan működik az intuíciód.

És mint minden másban, itt is a gyakorlat teszi a mestert. Figyeld meg, hogy idővel hogyan erősödik a kapcsolatod ezzel a belső jelzőrendszereddel, és hogyan tudod egyre támogatóbban beépíteni a mindennapi működésedbe. Mert idővel ez lehet az egyik legfontosabb útmutatód egy magasabb szintű életminőséghez.

Hajlam az álmodozásra, merengésre, befelé fordulásra = elmerülés belső világod gazdagságában

Eddig leginkább úgy értelmezhetted, mint a menekülési útvonal. Amikor kívül úgy érezted, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, túl sok az inger, túl veszélyes és konfliktusgyanús a helyzet, akkor könnyen és gyorsan visszazárkóztál belső világodba. Abba a belső világba, mely mindig is gazdag tárháza volt a téged megnyugtató és feltöltő lelki kincseidnek.

Itt az ideje, hogy átértékeld színes belső világodat, és elkezdj úgy is tekinteni rá, mint a kreativitásod kifogyhatatlan, állandóan megújuló forrására.

TIPP a hétköznapokra: Amikor úgy érzed, hogy ismét hív a magányos befelé fordulós érzés, ne ijedj meg tőle, és végképp ne gondolg magadról, hogy már megint kezdesz elszigetelődni. Sokkal inkább legyél partner ebben a hívásban, és hagyd, hogy mi akar kibontakozni benned.

Lehet, hogy energiáidat kell megújítanod és készleteidet feltöltened, ahhoz, hogy újra teljes erődben tudj jelen lenni a külvilág számára. Álmodozás, zenehallgatás, meditáció. Nem felesleges időtöltések, hanem talán a következő jó ötleted, vagy egy téged régóta foglalkoztató probléma megoldásának ihletői.

És az is lehet, hogy mindez egy kreatív alkotás formájában valósul meg. Amikor a konyhában főzöl valami finomat, vagy egyszerűen rendet teszel a lakásban, vagy kézműveskedsz, vagy naplót írsz, vagy zenét hallgatsz, vagy táncolsz egy jót, ez mind-mind kapcsolódás önmagad belső erőforrásaival.

Töltődj fel bennük! Alkoss általuk! Hagyd, hogy megoldásokat és új utakat ihlessenek benned!

A szépség csodálata a rohanó hétköznapokban = nyugalom és feltöltődés megengedése

Feltűnt neked, hogy sokkal többször veszed észre a szép, finom, kecses, lágy dolgokat és/vagy hangulatokat magad körül, mint a környezeted? Talán még furcsán is néztek rád néha, hogy mikre nem figyelsz fel.  Talán gyorsan vissza is rántottak, vagy visszarántottad magad, a hétköznapok „normalitásába”, mert micsoda luxus az, hogy a szépséget csodálva kizökkensz a rohanós, stresszelős, állandó tennivalókkal és megoldandókkal teli mókuskerékből.

Pedig ez is egy olyan minőséged, amellyel színt és mélységet vihetsz a napodba, megnyugtatva és feltöltve ezzel nem csak magadat, hanem a körülötted lévőket is.

TIPP a hétköznapokra: Legyél te a szépség hétköznapi követe. Bátran oszd meg ezentúl, ha valami szépet fedezel fel magad körül. Legyen az akár kézzelfogható vagy a részletekben, láthatatlanban megbúvó finom hangulat, csodálnivaló szép. Ne engedd, hogy mások „földhözragadtsága” lehúzzon téged. Sőt, inkább emeld fel te a körülötted lévők energiáit is azzal, hogy megosztod érzékelésedet velük. Meglepődhetsz, hogy mennyien lesznek nyitottak rá.

Szeretnél további, hasonló témájú írásokat olvasni? ITT megteheted>>>

Szeretnél konkrét, személyre szóló támogatást abban, hogy saját működésedet egyre tudatosabban irányítsd, energiarendszeredet megismerd, és ezáltal életedet magasabb szintre emeld? Nézd meg miben és hogyan tudok neked segíteni>>>

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük