Ha időközönként téged is beszippant a gondolataid kavalkádja, de keresed a harmóniát és egyensúlyt…

Érdekes módon az, hogy az átlagnál érzékenyebb/fogékonyabb vagy az energiákra még egyáltalán nem jelenti azt, hogy időközönként ne vesznél el a gondolataid rengetegében, azaz a fejedben. Belső világodban amúgy is jól érzed magad, néha éppen hogy sokkal szórakoztatóbb is tud lenni, mint a külvilág történései, ahol nem mindig boldogulz zökkenőmentesen. És éppen ez a vonzó  belső világ az, ami veszélyes is lehet számodra. 

Abban az esetben, ha látszólagos biztonsága rabul ejt téged. Azért látszólagos, mert bár kevesebb veszélyt rejt, ha inkább fejben játszol le dolgokat, ugyanakkor az a nagy helyzet, hogy nem is élsz igazán. Pedig a való élet igazából sokkal, de sokkal izgalmasabb és örömtelibb tud lenni. Persz, ha vállalod a kockázatokat is. Illetve nagyon fontos még ehhez, hogy megtanuld saját határaidat felismerni és kiépíteni, emellett pedig egyedi erősségeidet használni.

Egy másik jellemző eset, hogy annyira meg akarsz felelni egy elvárásnak, vagy éppen megmenteni, segíteni szeretnél valakit, hogy ennek kitalálása, megvalósítása tart túl megterhelően és lefárasztóan a fejedben, a gondolatok világában.

Tehát, ha úgy érzed, hogy zaklatott vagy, nyüzsögnek a gondolatok a fejedben, túl sok időt és energiát töltöttél erőteljes koncentrálással, és ezek bármelyike is borzasztóan lefárasztott, kiszívott belőled minden energiát, próbáld ki a következő módszerek valamelyikét önmagad energiarendszerének helyreállításához, egyensúlyba rendezéséhez.

Lélegezz tudatosan

A legegyszerűbb, viszont rendkívül hatékony technika, hogy hunyd le a szemed és kezdj el a légzésedre figyelni. Érezd, ahogy beszívod a levegőt, és tudatosan fújd ki. Semmi más ne vonja el most a figyelmed, egyszerűen csak figyelj a be- és kilégzésre. Bátran adj neki hangot is, ha lehetőséget van rá, mert épp nem az irodában vagy, vagy társaságban.

Néhány be- és kilégzést követően, amikor már érzed, hogy a figyelmed kellően befelé irányult, akkor finoman kezdj el arra is figyelni, hogy mit érzel a testedben. Van-e valahol feszítés, szorítás, kellemetlen érzés. Ha van, akkor egyenként koncentrálj ezekre a helyekre a testedben, és érezd, ahogyan innen kilélegzel és a kiengedett levegővel együtt a kellemetlen érzés, érzet is távozik, megszűnik.

Ha úgy érzed, hogy gondolataid továbbra sem hagynak nyugodni, akkor képzeld el a fejedben is, hogy minden kilégzéssel, most egy kis időre, elengeded a gondolkodást. Ami fontos, úgyis eszedbe jut majd a kellő időben és kellő tartalommal.

Ha átadod magad ennek a légzésnek, akkor nagyon rövid időn belül elkezded érezni, hogy enyhül benned a feszültség, kezdesz ellazulni és megnyugodni.

Emeld magad a kívánt energiaszintre!

Ha tovább vinnéd ezt az állapotot, tehát van kedved és időd is rá, akkor ebbe az ellazult én- állapotba elkezdheted új, friss energiákkal feltölteni magad.

1, Képzelj a fejed fölé egy aranyló napkorongot és érezd, ahogyan kisugározva belép a fejtetődön keresztül és elkezd feltölteni melegséggel, fénnyel, szeretettel, nyugalommal. Érezd ahogyan a fejedtől, a vállaidon, törzseden, karjaidon, lábaidon keresztül végigfut és feltölt. Nyugodtan időzz el mindenhol annyit, amennyit jólesően érzel.

2, Figyelmedet vidd a mellkasod közepére a szíved területére és érezd ahogyan ide lélegzel be- és ki. Érezd, ahogyan légzésed megnyugodva egyre jobban lelassul. Érezd, hogy biztonságban vagy önmagaddal, nyugalomban, szeretetben. Lélegezd tudatosan be- és ki a szeretetet. Lélegezd tudatosan be- és ki a nyugalmat. Lélegezd tudatosan be- és ki bármilyen emelkedett érzelmet, ami neked a legjobban esik, ami éppen felötlik benned. És az is teljesen rendben van, ha egyszerűen csak szép nyugodtan, minden gondolat és megfigyelés nélkül csak lélegzel a szívedbe, a szívedből.

3, Figyelmedet vidd végig az egyes energiaközpontjaidon és mindegyiknél tölts el annyi időt a ki- és belégzéssel, amennyi éppen jólesik. Lehet egyik központnál kevés időt töltesz el, míg egy másiknál sokkal többet. Lehet, hogy az egyik központnál a belégzés lesz hangsúlyosabb, míg másoknál épp a kilégzés, vagy teljesen egyensúlyba lesznek. Ha nem megterhelő, azaz nem gondolkodással csinálod, hanem kíváncsi nyitottsággal, egyszerű megfigyelőként, akkor ezeket észlelheted. És az is rendben van, ha egyszerűen csak végiglélegzed tudatosan mindegyik energiaközpontodat és a végén megfigyeled hogyan vagy, ahhoz képest, ahogy elkezdted a gyakorlatot.

(Ha szeretnél ebben további segítséget, mert az energiaközpontokhoz még kérdéseid vannak, akkor mindenképp kattints a fenti gomra és töltsd le a hírlevél-sorozatot, abban megtalálod majd részletesen ezt a gyakorlatot. Ráadásul hanganyaggal!:-)

Hozd vissza magad a testedbe!

Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha mozogsz vagy valamilyen kreatív tevékenységet végzel, ami alatt nem kell gondolkodnod.

Tehát, ha zsong a fejed, akkor menj járj egyet a szabadban. Ez a legegyszerűbb. Hatásosabb ennél, ha a természetbe ki tudsz menni, a városban például megcélzol egy parkot. Vagy, ha sportolsz valamit, akkor elmész egy edzésre. Vagy elmész futni egyet, vagy táncórára, vagy otthon kardiózol egy jót. A lényeg, hogy a testedbe érkezz minden figyelmeddel és energiáddal.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük