Amikor új utakra hívnak… de merre is az arra???

Akár szeretnéd, akár elkerülnéd…  Akár tudatos vagy rá, akár fel sem fogod, hogy éppen mi történik… Akár te hívod meg, akár rád tör váratlanul… egy biztos: nem kerülheted el, hogy bizonyos időközönként fenekestül fel ne forduljon az életed ahhoz, hogy másképpen folytasd azt. Lehetőleg egy magasabb tudatszinten és harmónikusabb életminőségben.

Mik lehetnek az előjelei a változásra/változtatásra hívásnak? Hogyan érzékelheted ezt magadnál?

… az addig bevált dolgok, helyzetek, események, cselekedetek, elfoglaltságok nem tudják neked azt az elégedettség érzést megadni, mint korábban. Elkezded azt érezni, mintha valami állandó hiány lenne jelen az életedben, és ezt sehogyan sem tudod semmilyen külső tevékenységgel betölteni.

… a régi jól bevált probléma megoldó, hangulatjavító, sőt meditatív tevékenységeid sem hozzák az addig megszokott eredményeket, megnyugtató és feltöltő hatásokat. Már ha egyáltalán van erőd, kedved elvégezni őket.

… úgy érzed, hogy az életed kezd kicsúszni a kezeid közül, és hiába keresed, nem találod a kapaszkodót semmilyen addig bevált eszközben, kapcsolatban, technikában.

… nehezedre esik tartósan koncentráltnak lenni, az érzelmi világod pedig inkább egy nyári záporos, zivataros időjáráshoz hasonlóan borús, sötét , ijesztő és kiszámíthatatlan.

… hangulatodra leginkább a fásultság, erőtlenség, kedvetlenség, céltalanság, depresszív állapotok a jellemzőek, melyeket időközönként felvált a düh önmagad vagy a környezeted iránt, azért, amiben éppen és ahogyan vagy.

Most olyat fogsz olvasni, amivel nagyon valószínű, hogy nem akarsz majd egyetérteni, de legalábbis felhördülsz, az biztos.

Mindaz, amiben ilyenkor vagy és veled történik, a te érdekedben és a javadra történik. Életednek egy szakasza lezárult, mert megértél a változásra és szintlépésre, és a lelked elkezd hívni egy új irányba.

Ami számodra ijesztő lehet, hiszen ismeretlen. Ráadásul úgy vagyunk kondicionálva, hogy ragaszkodunk a biztos, jól bevált, már valahogyan működő életünkhöz és szokásainkhoz, hiteinkhez. Még akkor is, ha azok már rég nem szolgálnak bennünket, sőt, sokszor éppenhogy az a szenvedésünk forrása. De hát ezt legalább már ismerjük….

A fordulópontok különféle megfoghatatlan tünetek – mély nyugtalanság, meghatározhatatlan sóvárgás, ok nélküli fásultság, a tehetetlenség érzése – révén hívják fel magukra a figyelmet.” Gloria Karpinski

Én most ennek az időszaknak, élethelyzetnek – nevezhetjük útelágazásnak, fordulópontnak, megújulásnak – szeretném egy energetikai aspektusára felhívni a figyelmed. Hogy minél tudatosabban, önmagaddal együttérzőbben és támogatóan, és nem utolsó sorban, építően-emelően tudd megélni.

Amikor új időszakot indítasz, új célokat és irányokat fogalmazol meg magadnak, az egyik legfontosabb, hogy minél pontosabban tudd, milyen energiákat, minőségeket akarsz általuk megélni.

Minden, amit a fizikai világban megvalósítasz, előbb energiában születik meg benned. Egy ideában, egy vágyban, egy elhivatásban. Ezért érdemes először energiában tervezned, gondolkodnod. Mi van most jelen benned, körülötted? És mi az, amit szeretnél helyette?

Mi a régi, jól bevált séma, amit sokan követnek, ha változtatni szeretnének? Biztosan veled is megtörtént már, hogy megfogalmaztál egy konkrét célt, majd amikor elérted, akkor rájöttél, hogy igazából nem is ezt, vagy nem is így akartad. Mi történik ilyenkor?

Túlságosan a „hogyan”-ra koncentráltál a „miért” helyett.

Vegyük például azt, hogy nem vagy elégedett a munkahelyeden, mert úgy érzed, nem ismernek el eléggé és inkább csak kihasználnak.  Azt gondolod, hogy ha új helyet keresel, azzal majd jól megoldasz mindent. Beletelik majd valamennyi időbe, és aztán jön a meglepetés. Hiába érzed úgy, hogy mindent megtettél és változtattál a külső körülményeken, a következő helyen ismét előjön majd az elégedetlenséged. Mert az elégedetlenséged oka igazából abban rejlik, hogy nem tudod kellőképpen képviselni magadat bizonyos helyzetekben. Amit egy helyváltoztatással nem fogsz tudni igazán megoldani. Hiszen a te fejlődési irányod éppen az lenne, hogy megtanuld végre a helyén értékelni magadat, akárhol is vagy.

Vagy a kapcsolataidban érzed azt, hogy folyton csak adsz és adsz, de mikor neked lenne rá szükséged, akkor nem igazán van rád idő, energia. Ráadásul, ha érzékenyebb lelkületű vagy, akkor valószínű nem is a másikban keresed a hibát, hanem azt gondolod, hogy nem is érdemled meg. Kifogásokat és magyarázatot gyártasz arra, hogy miért is jogos, ha elhanyagolnak vagy hátrébb sorolnak a fontossági sorrendben. A probléma gyökere itt is éppen az, hogy önmagadat elkezdjed értékelni és fontosnak találni. Mert ha simán csak új kapcsolatokat keresel belső változtatás nélkül, semmit nem oldottál meg igazán.

Vagyis hogy állj neki másképp a változtatásnak, ha nem szeretnél újra és újra felesleges fordulópontokhoz érkezni?

Fordítsd meg az irányt, vagyis első körben ne kívül akarj változtatni, hanem belül!

Előbb a „miért”-et dolgozd meg magadban, ehhez pedig majd megtalálod azt a „hogyan”-t, ami elvezet a valódi, tartós változáshoz.

MIÉRT vagyok ebben az élethelyzetben? MIÉRT történik ez velem?

A lényeg tehát az, hogy felismerd, milyen gátló hitrendszereket és hozzájuk kapcsolódó, visszahúzó érzelmi reakciókat működtetsz éppen.

Aztán jön az a szintén kihagyhatatlan lépés, hogy megfogalmazd magadnak, mi is az, amit igazán szeretnél megélni, ezek helyett.

És végül, fedezd fel, hogy milyen belső utak vezetnek – önmagad változásán keresztül – ezekhez az új minőségeidhez. Vagyis tudod, hogy mit szeretnél megélni, és ezeket kezd el már most a mindennapjaidban erősíteni magadban.

Igen, ez az út  igazából a szokványos tervezésnek a megfordított változata. „Ahogyan bent, úgy kint is”, adták meg az iránymutatást már az ősi bölcsességek is.

És végül, megosztok veled 3 olyan alap minőséget, ami nekem az átalakulás  és átrendeződés nehezebb időszakaiban mindig segíteni tudott, amikor megnyíltam feléjük.

HIT – azaz bizalom önmagamban és az Univerzum/Isten/Magasabbrendű támogató erejében ahhoz, hogy a szívbéli céljaimat meg tudom valósítani.

BÁTORSÁG – hogy mindazt, ami a kitűzött céljaim eléréséhez szükséges és abban segít, meg tudjam tenni a legjobb módon.

TÜRELEM/KITARTÁS – hogy a hullámvölgyeket és a nehezebb időszakokat ne kudarcként éljem meg, és még véletlenül se adjam fel a célba érést emiatt.

Neked mik lehetnek a segítőid?:-)

Lehet akár egy kisebb döntés előtt állsz, akár épp fordulóponthoz érkeztél az életedben, mindenképpen kívánom, hogy belső változásaid révén találd meg a számodra legmegfelelőbb és legépítőbb továbblépést  te is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük