A Csend Hatalma – 3 lépés, hogy hétköznapjaid magasabb energiaszinten, több nyugodtsággal, erővel és örömmel élhesd

Szeretnéd tudni, hogyan lehetsz hatékony ebben a mostani, egyrészt felgyorsult, másrészt felfordult világban? Úgy, hogy közben nem veszíted el önmagad, nem borít el a külvilág káosza és még derűsnek és boldognak lenni is van időd, energiád?

Igennel válaszolsz, hiszen napjaid megélését talán épp úgy éled meg, hogy:

úgy érzed, hogy elborítanak a megoldandó feladatok….

úgy érzed, hogy iszonyat nehéz lépést tartanod a körülötted ezerrel zajló világgal…

úgy érzed, mintha csak újabb és újabb elvégzendő feladat érkezik, és valahogy sehogysem jutsz a lista végére…

úgy érzed, hogy hiába gyorsítasz és tekered feljebb hatékonysági mutatódat, egyszerűen nem éred utol magad…

csodálod, hogy mások (látszólag!) mennyire jól menedzselik a mindennapjaikat, akkor te miért érzed magad egyre elveszettebbnek…

igyekszel te is kicsikarni magadból azt, hogy ebben a túl sok zajban, azaz túl harsogó és túl pörgős ingertengerben, megálld a helyed valahogyan, hisz lépést kell tartanod a külvilággal…

Szeretnéd, igyekszel, megteszed, ami tőled telik, és mégsem érkezik sem a várva várt elégedettség érzés, sem a külső megerősítés, elismerés.  Helyette van frusztráltság, még több erőlködés és megfelelés, még nagyobb önkontroll, és ebből következő enerváltság, majd energiátlanság. Mit csinálsz rosszul? Hogyan bírják ezt  mások?

Mi lenne, ha a hogyan megválaszolása előtt, feltennél egy másik kérdést magadnak?

Mégpedig egy másik „hogyan”-t: hogyan tudom a legmegfelelőbben támogatni magam ahhoz, hogy energiáimat és ezáltal a napomat a lehető legmagasabb szinten éljem meg?

Ha kicsit is fogékonyabb és emellett nyitott is vagy a finomenergiákra, akkor számodra a jobban hajtás, a keményebben erőltetés vagy az erőből tolás helyett van egy sokkal könnyedebb, és mégis eredményesebb út.

KAPCSOLÓDJ BELSŐ ERŐDHÖZ! KERÜLJ ÚJRA SAJÁT KÖZÉPPONTODBA! MAJD INNEN ENGEDD AZ ENERGIÁIDAT HATNI!

Azaz ne a külvilágot és annak vélt vagy valós összes elvárása mozgasson, hanem saját magad légy önmagad fő fókusza. Amikor önmagadat éled, átengeded belső bölcsességednek a vezetést, akkor érzed úgy, mintha áramlásban élnél. Minden ami téged és szívbéli céljaidat szolgálja a megfelelő időben és a megfelelő módon megjelenik az életedben. Hogyan érheted ezt el? Van egy egyszerű módja.

A CSEND HATALMA

Igen, a legeslegelső lépés ez. Kapcsolódj önmagadhoz a csend által. Teremts csendet magadban. Amilyen egyszerű, annyira nem könnyű néha megvalósítani.

De éppen, amikor elszédít az ezerrel pörgés a mindennapi feladatokban, vagy zsong a fejed a gondolatok folytonos cikázásától, akkor nagyon fontos, hogy szánj pár percet a megállásra és elcsendesedésre.

CSAK PÁR PERC, ÉS MINDEN MÁS LESZ UTÁNA!

Persze csak akkor, ha jól csinálod. „Lehet ezt rosszul csinálni? Hiszen leülök és kicsit nyugton maradok. Ennyi.” – gondolhatod magadban. És valóban, de mégsem…

Van egy-két dolog, amire nagyon ajánlott figyelned, hogy ne önbecsapás legyen a vége. Ami aztán csalódottságot okoz benned, és újra az egyre gyorsuló mókuskerékbe taszít vissza.

Tehát, mire figyelj, amikor tenni szeretnél magadért ezzel az egyszerű módszerrel?

Legyél kitartó – tedd szokásoddá azt, hogy naponta legalább 5-10 percet töltesz a belső csendesség gyakorlásával. Sok helyen találkozhatsz a 21 napos gyakorló időszakkal. Kezdheted te is ezzel. Ennyi idő alatt, ha valóban mindennap megadod magadnak ezt az időt és elvégzed ezt a gyakorlatot, akkor biztosan megérkezik a jótékony hatása is. (Már előbb is érkezhet természetesen, de erre nincsen egyen-forgatókönyv. Tehát csak légy kitartó és tudatos:-)

Legyél kíváncsi az elvárások helyett – Az egyik legfőbb kifogás, ami eltántoríthat a rendszeres gyakorlástól, hogy nem érzed azonnal a hatását, vagy annyira finomam épül be a mindennapjaidba, hogy észre sem veszed, nem kötöd össze a gyakorlásoddal. Ezért éppen a kinnduló pontot – azaz a csend gyakorlását – tartod feleslegesnek,  gondolod hatástalannak. Hogyan kerüld ezt el?

Tudatossággal! Azaz, figyeld meg minden alkalommal, hogy milyen állapotban állsz neki a gyakorlatnak. És aztán azt is vedd észre, hogy hogyan érzed magad utána. Vagyis legyél tudatos az előtte-utána érzeteidre. Ugyanis akár egy 5-10 perces energiagyakorlat, meditáció, elcsendesedés is erőteljesen tud hatni, az energiarendszeredet újra feltölteni. Nagyban segíti ezt, ha észreveszed, tudatosítod és értékeled ezt magadban.

Vedd észre, ha kizökkensz – Mert nem mindegy, hogyan végzed a gyakorlatot. Hiába üldögélsz meditációs pózban és szándékkal, akár órákig, ha a fejedben ezer gondolat cikázik folyamatosan. Hiába vonulsz el, csukod be a szemed, ha közben nem vagy jelen a testedben, nem vagy jelen önmagad számára. Az elméd nagy mester tud lenni abban, hogy csodás képek, fantáziálások vagy éppen napirendi pontok tervezgetésének álcázva elvigyen az „itt és most”-ból, megszakítsa a természetes és emelő energiáramlásodat a fejedben történő zsongás beindításával. Mit tehetsz ezellen? Hogyan kerüld ezt el?

Ismét csak Tudatossággal! Finoman észleld, ha felpörögnek gondolataid és elszakítanak a jelentől. Majd szándékoddal lágyan térj vissza a légzésed megfigyelésére, a tested érzeteinek megfigyelésére, a körülötted lévő üres tér megérzésére. Legyél kitartó, türelmes és együttérző magaddal. Ne add fel egyből. És attól se ess kétségbe, ha egyik nap nagyon jól megy, a másik nap meg csak kínlódsz vele.

Összefoglalva tehát 3 egyszerű lépésel támogatni tudod magad abban, hogy a csend hatalma által egy magasabbra energiaszintre emeld magad, a mindennapjaid. És ezáltal a környezetedre gyakorolt befolyásodat is:-)

1, Kapcsolódj önmagadhoz a csendben, nyitottan és együttérzően

2, Csak csináld, tedd meg mindennap

3, Figyeld meg, hogy milyen változás érkezik benned és a mindennapjaidban

És egyszercsak azt veszed észre, hogy bár minden pörög és zajlik körülötted és veled, de benned – az elmédben, fejedben, szívedben, lelkedben – csend van és békesség, nyugodt erő és öröm. Igen, el tudsz ide jutni. Gyakorlás kell hozzá.

Hogyan csináld?

Legjobb módja a meditáció.

Nyugodt időt és teret teremtesz magadnak, becsukod a szemed és elmélyülsz önmagadban, a testedben. Ha szeretnél ülj valamilyen meditációs pózban, és használhatsz kéztartásokat is az idegrendszered lenyugtatásához. De ha ez nem a te világod, akkor a kényelmes ülés is teljesen megteszi. A lényeg, hogy találd meg a számodra megfelelő, téged támogató helyzetet és menj azzal.

De mi van, ha egyáltalán nem érzel hívást a meditációra?

Szerencsére errer is van más lehetőség. Gyakori tévhit, hogy passzívan, nyugalomban kell lenned ahhoz, hogy csendességre lelj magadban. Mert ugye, ahogy olvastad már fentebb is, ülhetsz csendben órákig, ha közben az agyad zakatol ezerrel.  És teheted a dolgod, amiben éppen benne vagy, miközben elméd elcsendesül és békesség jár át a cselekvés közben. Tehát lehet csendet találni magunkban egy kreatív tevékenység/hobbi, egy sport tevékenység vagy egyéb cselekvés közben is. A lényeg az elméd lecsendesítése.

És végül, de talán az egyik legizgalmasabb rész számodra: Miért érdemes a belső csend teremtését gyakorolnod?

Mert a csend megteremtése hatalmas erő forrása számodra. Nem gyengeség, vagy felelslegesen elpazarolt idő. És nem hátrány még ebben a felgyorsult, felpörgött világban sem. Hanem érzékenységed erősítése, táplálása. Hiszen érzékenységed egy kapu a benned lévő, a számodra is, és általad is megnyilvánuló univerzális bölcsességhez. A mindenség erejéhez, szeretetéhez.

A belső csend jobb hallgatóvá tesz. Aki jó hallgató, azt általában hamarabb bizalmukba fogadják az emberek, és hamarabb meg is nyílnak neki. Szeretünk magunkról beszélni. És amikor érezzük, hogy figyelmesen és jelenlétben hallgatnak bennünket, nyertes-nyertes kommunikáció alakul ki. Minden érintett javára.

A csend befektetés önmagadba, melynek hozadékait aztán a mindennapjaidban élvezheted:

Belső béke – ami érzékenységed megélésének és gondozásának egyik alapja

Középpontodba rendeződés – ahol újra és újra kapcsolódni tudsz az erőddel, amely támogat érzékenységed biztonságos és tudatos megélésében

Fókuszált energia – tudatosságod erősítésével és érzékenységed táplálásával energiáidat céljaid megvalósítására, egy magasabb szinten való teremtésre fordíthatod

Bizalommal teli kapcsolódások – egyensúlyba hozod önmagadban az adás és elfogadás energiáit, hogy minden érintett, azaz önmagad számára is, nyertes-nyertes helyzeteket teremthess.

Kapcsolat az Univerzummal, Istennel, a benned lévő Magasabbrendűvel – hogy spirituális lényeged hétköznapokban való megéléséhez útmutatást és vezetést kapj

A döntés a tiéd:-) Választod-e a rendszeres elcsendesedést, hogy több örömöt és erőt élhess meg a napjaidban? Hová irányítod a figyelmed? Mert oda teszed a teremtő energiáidat is.

Hogyan tedd?

Egy meditációs alap-gyakorlat, amit bármikor elővehetsz, ha úgy érzed túlságosan elvesztél a külvilág forgatagában:

Teremts nyugodt teret és időt magadnak a gyakorlatra.

Hunyd be a szemed, helyezkedj el kényelmesen, ülve vagy fekve. Figyelmedet egyre inkább fordítsd befelé, a külvilágot és a történéseit  most egy kis időre engedd el. Lélegezz kellemesen, természetesen, egyre lassabban és nyugodtabban.

Ha jólesik, vegyél egy pár mélyebb lélegzetet, és a szádon keresztül fújd ki. Orrodon keresztül lélegezz mélyen be, szájon keresztül erőteljesen fújd ki, miközben érzed, ahogy egyre jobban ellazulsz minden szinten.

Ahogyan szépen, lassan visszatérsz a természetes lélegzéshez, arra kérlek, hogy figyelmedet vidd a gerinced tövéhez, a gát területére. Ez az alap energiaközpontod, a gyökércsakra területe, a földdel való kapcsolódásod központja. Érezd meg ezt a területet, ezt a kapcsolódást. Érezd, ahogyan itt is egyre mélyebben belelazulsz a testedbe. Lélegezz kis ideig figyelmedet itt tartva.

Majd mikor úgy érzed, hogy jólesik, vidd a figyelmedet a fejed középpontjába, a szemed mögötti területre, a halántékod környékén. Milyen érzést tapasztalsz itt? El tudtál fejben is lazulni? Ha esetleg a gondolataid cikáznak és elviszik a figyelmedet, tudatosítsd a szándékodat, hogy most erre az időre lehallkítod, elcsendesíted őket, mint ahogy a zenelejátszón szoktad a hangot lehallkítani…

Engedd, hogy megérkezz abba a nyugodt, békés térbe a fejed középpontjában és az egész testedben, amit ez a belső elcsendesedés teremt benned.

Ha a testedben bárhol feszültséget, kellemetlen érzetet tapasztalsz, ha a gondolataid újra zavaróan felerősödnek, akkor a szándékod erejével és a lélegzetedre összpontosítással engedd ezeket el. Lélegezd ki. Könnyedén. Erőlködés nélkül. Együttérzőn és elfpgadóan önmagaddal. Engedd, hogy ez a nyugodt, csendes tér és energia átöleljen, beburkoljon, áthasson, feltöltsön.

Maradj ebben a csendességben ameddig jólesik.Amikor majd úgy érzed, hogy elég volt, vegyél egy mélyebb lélegzetet és térj vissza hétköznapi tudatosságodba.

Ha szeretnél többet tenni magadért, hogy érzékenységedet és nyitottságodat a finomenergiákra erő-forrásként éld meg, csatlakozz zárt facebook-csoportomhoz, ahol további önismereti- és energiagyakorlatok, valamint támogató közösség vár rád:

SzívbőlÉlni – Élj tudatosan az energiáiddal>>>

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük