Sikertelen méregtelenítés, tisztítókúra? Talán ez a 2 érzelmi reakciód az oka… +1 ötlet a sikertelenség feloldására

Tavasz és ősz. A két legkiválóbb időszak testünk-lelkünk méregtelenítésére. És szerencsére már nem csak divatos trendnek számít ez a jelenség, hanem egyre többen építjük bele életvezetésünkbe az egészségünk és jól-létünk támogatására. Van azonban az egész folyamatnak egy olyan oldala is, amire nem biztos, hogy figyelmet fordítasz, pedig nagy segítség lehet abban, hogy önmagaddal sokkal támogatóbban tudj végig haladni ezen az időszakon. 2 gyakori érzelmi reakció, ami visszavethet, és +1 ötlet a sikeres méregtelenítéshez…

Az, hogy neked milyen méregtelenítési módszer vagy tisztító kúra válik be a leginkább, azt érdemes egyénileg az alkatod és habitusod szerint kitapasztalni. Ami még szintén nem elhanyagolható, hogy nagyon ajánlott az egyes kúrákhoz a szervezetünk számára legmegfelelőbb kiegészítő étrendre odafigyelni. Mert a lényeg, hogy a végén valóban jól gyere ki belőle, és ne árts többet magadnak, mint amennyi hasznot reméltél mielőtt az egészbe belevágtál. Nem igaz?

Van ezen túl a méregtelenítésnek egy másik vetülete is, amelyről kevesebb szó esik a különböző diéták bemutatása és ajánlása mellett. Tapasztaltad már te is, hogy egy-egy drasztikusabb változtatás hatására – mint például ebben az esetben az étrended és talán az életviteled megváltoztatása, hacsak egy kis időre is – olyan viselkedést és érzelmi reakciókat vált ki belőled, hogy néha csak a fejedet kapkodod.

Nem érted, hogy miért vagy ingerültebb, miért vagy dühösebb, miért vagy másabb, mint más átlagos napokon. Ez a jelenség igazából független attól, hogy végülis melyik méregtelenítési módszer mellett teszed le a voksodat, mert ez már az okozat lesz.

A méregtelenítés ugyanis nem csak fizikai tüneteket (pl. fejfájás, fáradékonyság, átmenetileg alacsonyabb energiaszint, stb.) okozhat, hanem érzelmi tünetei is vannak. A váratlan és megszokottól eltérő érzelmi reakcióid tehát következményei, részei a méregtelenítési folyamatnak.

Mit kezdj ezekkel az erőteljesebb érzelmi reakcióiddal? És egyébként is, miért érdemes egyáltalán foglalkoznod ezzel?

Mert ha tudatosan készülsz a méregtelenítési folyamatnak erre az oldalára is, sokkal kevésbé leszel majd kibírhatatlan a magad és a környezetedben élők számára. Tehát, mi az a 2 legfőbb érzelmi reakció, amire jó, ha odafigyelsz, amikor több héten keresztül gyökeresen megváltoztatod az addig megszokott étkezésedet és életviteledet?

1, Ellenállás

Mivel elkezdtél tenni egészséges önmagadért, egyből életre kelhet a benned lévő ellenálló, aki jottányit sem akar engedni a jól megszokottból. Zsigerből elutasít bármiféle változást, nem szereti az újat vagy a váratlant, és főleg nem rajong a fegyelmezett és rendszeres, az egészséget szem előtt tartó táplálkozási szokások iránt.

Így akár tudatosan, de még inkább a tudattalanból irányítva, olyan helyzetekben találhatod magad, amelyek első ránézésre szinte ellehetetlenítik az elhatározásodat, vagy nagyon megnehezítik azt, hiszen folyton valami nehézségbe ütközöl.  

Pár példát említek:

Nem kapod meg időben a kúrához szükséges termékeket?

Pont most romlik el a gyümölcscentrifugád/citromfacsaród/turmixgéped?

Pont ilyenkor szerveznek keresztbe a munkahelyen is, mindenféle workshopokkal/kurzusokkal/kiküldetéssel?

Annak ellenére, hogy mindez úgy tűnik, mintha külső körülmények áldozata lennél, valójában a kiváltó oka a benned lévő ellenállásban keresendő.

Tipp a feloldáshoz: Tartsd a fókuszodat a célodon/elhatározásodon, és ne add fel rögtön elsőre! Nézd meg, hogy kisebb-nagyobb szervezéssel hogyan tudod áthidalni a megjelenő nehézségeket. Fókuszálj tudatosan és rendszeresen arra, hogy miért kezdted el ezt a méregtelenítő kúrát. Bízz magadban, hogy mindent meg tudsz oldani! Hisz, ha valamit igazán akarsz, azt meg is tudod valósítani. Ugye te is tapasztaltad már ezt?

Dühkitörések, agresszívabb viselkedés

A legfontosabb méregtelenítő szervünk a májunk. A májhoz tartozó érzelmek pedig többek közt a düh, harag, indulatok.

Ahogyan a májunk a testünkből is kiválasztja a szervezetünk számára káros anyagokat, úgy – eneregetikai szinten – a lelkünkkel is éppen ez  történik: felszínre törnek a mélyre rejtett kevésbé fényes és kedves érzelmeink is. Utat törnek maguknak a tudatunkba, olyan erővel, amit már szinte képtelenség, vagy hihetetlen nagy erővel tudnánk csak visszatartani.

Észrevetted már, hogy egy-egy ilyen kúra alkalmával ingerültebb, türelmetlenebb és feszültebb vagy? Hogy sokszor, úgymond ok nélkül, hirtelen dühös leszel olyan helyzetekben, olyan emberekre, amit azelőtt teljesen tudtál tolerálni vagy éppen kezelni? Ez mind természetes velejárója testünk-lelkünk megtisztításának.

Tipp a feloldáshoz: Foglalkozz ezekkel az érzelmeiddel tudatosan! Mostanáig el tudtad nyomni őket jó mélyre magadban, mert nem akartál velük szembesülni. Talán itt az ideje, hogy szembenézz velük, és feltárd, hogy mit is akarnak jelezni/mondani önmagadról. Vagyis, lomtalaníts és rakj rendet tudattalan mozgatórugóidban is, hogy rengeteg energiát felszabadítva, minden szinten letisztultabb önmagadként folytathasd tovább a mindennapokat.

Van ezért pár dolog, amire érdemes ilyenkor jobban odafigyelned:

  • ne másokon töltsd ki a dühödet, ne borítsd rájuk a haragodat. Legjobb, ha a közvetlen környezetedben esetleg előre szólsz, hogy ebben a néhány hétben várható lesz ilyen, és közösen keressetek valamilyen megoldást rá.
  • persze az sem jó, ha benn akarod tartani a felgyülemlett indulatot (ilyenkor amúgy sem nagyon lehet). De ha tudatosan figyeled az érzelmi folyamataidat, akkor kezelni is tudod majd őket. Például a feszültség levezetésére iktass be valamilyen jó kis energia levezető mozgást, tornát, futást, ami egyébként abszolút támogatja az eredeti célodat.
  • érdemes megfigyelned, hogy milyen helyzetekben, esetleg mely emberek hatására törnek elő belőled ezek az indulatok. Mert ez azt jelenti, hogy normál esetben, a hétköznapi életviteledben itt nyomod el ezeket az érzelmeidet, nem képviseled magad kellőképpen, aminek következménye, hogy csak gyűlik-gyűlik a gőz, mint a kuktában…és tudjuk, hogy az hogyan sistereg ki onnan. Ha tehát a hétköznapokban elkezdesz majd inkább „beleállni” ezekbe a helyzetekbe, és nem sértően, de mégiscsak képviseled magad, az elfojtott indulataid is sokkal kisebb mennyiségben gyűlnek majd össze.

… és a +1 ötlet a sikertelenség feloldására: kitartás, tudatos figyelem, sikerélmény

Fontos, hogy amikor túl vagy egy-egy mélyponton és sikerrel veszed az éppen aktuális akadályokat, tudatosítsd magadban ezt a sikert.

Igen, veregesd meg a vállad, mert kitartó és állhatatos voltál! Minden egyes ilyen kis győzelemmel erősíted önmagad erejét és bizalmát saját magadban. Megjelenhet egy újabb érzés, megtapasztalás benned: nem csak testileg tisztulsz, hanem érzelmeidet és gondolataidat is a tudatos figyelmed alatt tartod.

A fentiek szemszögéből mindegy, hogy a méregtelenítési folyamat milyen hosszú, mennyi időt adtál magadnak erre. Akár egy nap alatt is lejátszódhat mindez az érzelmi és gondolati hullámzás benned. Ha ezekre is figyelsz, ha tudatosan jelen vagy mindabban, ami történik veled ilyenkor (is), sokkal hatásosabb megtisztulást élhetsz át nem csak testi, hanem lelki és szellemi szinteken is.

Kívánok eredményes, tudatos és csodás megtapasztalásokkal teli újjáéledést!

Ha szeretnél mindehhez személyre szóló támogatást lágy érintésterápiával és segítő beszélgetéssel, nézd meg, hogy tudok-e neked segíteni: Egyéni konzultáció>>>

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük