I. Tanulj meg nemet mondani

Először is tisztázzuk: ez egy nagyon hasznos és bölcs igazság.  Viszont nem mindegy, hogy hogyan vágsz bele.

Alap lelki beállítottságod, hogy inkább kedves és barátságos, szelíd vagy. Tehát, ha azt várod magadtól, hogy holnaptól határozott kiállásod lesz önmagadért, és egyértelmű nemet tudsz majd mondani az adott helyzetekben, akkor kapásból kudarcra ítéled magad.

Tanulj meg nemet mondani és kiállni magadért, persze.

De ez a te esetedben nem feltétlen ugyanazt jelenti, mint az esetek többségében, mert alapból nagyon nem természetes számodra sem az ellenállás, sem az, hogy kiállj magadért.

Ezért első lépésként, részedről már az is felér egy nemmel, ha nem mondasz azonnal igent mindenre és mindenkinek. Helyette kezdj el türelmet kérni. Adj magadnak időt, még ha ez csak pár perc is. Vagy pár óra. Vagy pár nap.

Lépj hátra egyet és nézd meg előbb, hogy ez a helyzet, ez az igen, ez az elköteleződés számodra mit is jelent pontosan. És, hogy valóban igent szeretnél mondani, vagy csak a segítő, együttérző, megmentő éned kapcsol be automatikusan.

És egy vicces kérdés/gyakorlat a végére: neked jól megy a nemet mondás?

II. Ne legyél „mimóza”

Ne is akarj nem az lenni, mert az alap beállítottságod egy sokkal érzékenyebb, lágyabb, általában mindent mélyebben értelmező lelkiség. És éppen ezért sérülékenyebb is. Sérülékenységében pedig visszahúzódobb. Éppen mint a mimóza (virág). Innen ered a szólás is: „ne legyél már olyan mimóza”.

Tudd, ha épp ezt vágják a fejedhez, akkor egyszerűen csak a saját érzékeny működésed az, ami bosszanthatja a másik felet. Ha ezt megérted, át is fordíthatod a jelentését önmagad számára.

Vagyis ahelyett, hogy gondolkodás nélkül magadra vennéd, te csak nyugodtan húzódj vissza belső világodba, kapcsolódj a lelkedhez, és engedd, hogy belső vezetésed mutassa az utad, a legmegfelelőbb viselkedést, a választ az adott helyzetben.

Rád is mondták már, hogy ne legyél mimóza? És hogy vált be ez a „jótanács”?

III. Ne gondold, hogy kedvességgel eléred a céljaid

Ez egy másik fájó pont és téves hitrendszer kombinációja, amit leginkább azok hangoztatnak, akik azt tapasztalták az életükben, hogy csak keményen, és esetleg néminemű agresszivitást is beletéve tudják a számukra fontos dolgokat elérni.

Azt gondolni, hogy ez nálad is hatékonyabban fog működni, mint a saját természetes adottságaid, nagyon tévútra vihet. Mert valami olyat erőltetnél magadra, amivel megtagadnád mélyen belülről fakadó tudásodat, érzésedet és a világ működésébe vetett hitedet.

Helyette engedd, hogy természetesen kedves és lágy energiáid felragyogjanak és vezessenek, valamint hassanak általad a környezetedre, az adott helyzetre.

Energetikailag ez egy csendes erő, amivel a másik fél éppen hogy nem rendelkezik. És attól, hogy csendes, még egyáltalán nem ér kevesebbet, mint mások agresszívan határozott, leuraló magatartása. Sőt!

A KEVDESSÉG egy olyan BELSŐ ERŐ, amivel nem csak magadat, hanem másokat is emelsz, és adni tudsz általa az adott helyzetben.

Használd bátran, hogy általad is nagyobb teret kapjon a világban:-)

Ha szeretnéd jobban megismerni érzékeny, empatikus, lelki beállítottságodat és felfedezni a benne rejlő személyes erődet, beszélgessünk arról, hogyan érheted ezt el. Foglalj időpontot a Szemléletváltó konzultációra – 30 perces és ingyenes>>